27/07/2018
Kenelerin renkleri türlerine göre farklılık gösterir. 3mm, eğer kan emdiyse 1 cm’eye kadar çıkabilir.
Kene (lxodoidea) gurubunda incelenen gözü olmayan böcektir. Kene haşeresinin 889 türü bulunmaktadır. Kene türleri ayrı,ayrı mikrop taşımaktadır, Kene yumurtlama yöntemi ile ürer. Dişi kene yumurtasını çöp, yaprak ve hayvanların kılları arasında saklar. Kene yumurtalarından 3 bacaklı larva olur. Kene bu dönemden sonra pupa dönemi denilen dönemden geçer. Pupa döneminden geçen kene 8 bacaklı yavru keneye dönüşür.
Kene en çok yeşillik alanlarda, ormanlarda, bahçelerde, sazlıklarda, hayvanların bulundukları yerlerde yaşar. Keneye evlerimizde de rastlamak mümkündür. Gerek kendi üzerimizde gerekse evlerimizde beslediğimiz kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarımız aracılığıyla keneler evlerimize girebilirler.
Kene ile mücadele çok zor ve çok tehlikelidir. Çünkü bazı kene türleri kan emmekle kalmayarak, birçok hastalık bulaştırabilirler. Bazı kene türleri ise çok zehirlidir. Son yıllarda dünya da ve ülkemizde kırım-Kongo kanamalı hastalığına sebep olan kenelere bilinçsizce ve dikkatsizce yapılan bireysel müdahaleler neticesinde hayati tehlike arz etmektedir. Bu nedenle kene ile mücadelede, uzman ve eğitimli ilaçlama personeline sahip olan, ilaçlama firmaları tarafından yapılmalı, Kene ilaçlaması konusunda bilgi ve destek alınmalıdır. Bunun için AF KİM olarak en kaliteli ilaçları ve deneyimli personeli ile sizleri beklemektedir
Kene kan emerek beslenir. Kenelerin kan emmeleri sivri sineklerde olduğu gibi kısa süreli değildir. Kurbanına yapışan kene kancalı hortumunu ona batırarak büyük bir iştahla ve yavaşça kanını emer. Kene tamamen doymadan asla kurbanından ayrılmaz. Bazen haftalar, aylar ve hatta yıllarca hiç kıpırdamadan bir ağacın üzerinde kanını emebileceği bir canlının gelmesini sabırla bekleyebilir. Bu örnek kenenin ne denli tehlikeli bir canlı olduğuna en güzel örneklerden birisidir.
Kene haşeresi küçük yapılı ve duvar aralarına çatlaklara girebilen özelliği sayesinde çok çabuk gözden kaybolabilen bir böcek türüdür. Kene ilaçlama şekli kapalı alanlarda sisleme ilaçlama yöntemi ile yapılmalı ilaç partiküllerinin mekandaki tüm gizli bölümlere kadar ulaşması ile ortamda gizlenen keneler kolaylıkla imha edilebilmelidir. Kene ilaçları kalıcı ve uzun süre etkinliğini sürdüren kaliteli ilaçlar olursa etkili bir kene mücadelesi sağlanır. Kene ilaçlama firmaları keneler hakkında gerekli bilgiye sahip olup en yoğun kene problemlerinde bile kalıcı kene kontrollü sağlayabilmelidir. Açık alanda kene mücadelesi sırt pompası ile yapılırsa daha kalıcı olur ulv ilaçlama tekniği açık alanda çok fazla kalıcı olmaz havayla karışan ilaç damlacıkları rüzgarın etkisiyle savrularak uçar ve yapılan ilaçlama etkisiz kalır. Açık mekan ilaçlaması spreyleme şeklinde yapılıp kenelerin geçiş yollarına ve yuvalandıkları alanlara direkt ilaç yapılarak kene kontrollü sağlanmalıdır. Kene ilaçları kokusuz ve kokulu kene ilacı olarak kullanılabilir önemli olan içerdiği aktif maddenin kalıcı ve düşürücü özelliğinin yüksek olmasıdır. Kene görülen mekanlar en etkili yöntemlerle yapılarak olası kene ısırmaları önlenmeli insanların korku ve paniğe kapıldığı kenelerin yok edilmesi ile rahat bir nefes almaları sağlanmalıdır.
Kene ilaçlama konusunda yıllardan beri edinmiş olduğumuz bilgi birikimine dayanarak İlaçlamacı şirketi olarak size tavsiyemiz, kene ile ferdi olarak mücadele etmemenizdir. Kullanacağınız yanlış ilaç ve ilaçlama yöntemi ile siz ve çevrenizdeki diğer canlılar zarar görebilir. Siz en iyisi işinizi sağlama alın ve ilaçlamayı; profesyonel ve sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar kullanan bir ilaçlama şirketine yaptırın.