• 7x24 Hizmetinizdeyiz

27/07/2018

DIŞ GÖRÜNÜŞÜ

Çiyan, çıyangiller sınıfına aittir. Kırkayaklarla benzerliklerinden dolayı “kırk ayaklı” olduğu düşünülse de aslında bu yanıltıcıdır ve çiyanların 15 ila 177 çift ayakları vardır. Çiyanlar uzundurlar ve her bir segmentin bir çift ayağı içerdiği, segmentlere ayrılmış yassı bir vücutları vardır. Çiyanlar, birçok değişik renkte olurlar ama genellikle kahverengi ya da kırmızımsı turuncu renklerindedirler. Türlerine göre boyları 4 ile152 mm arasındadır.

HAKKINDA

Yeryüzünde insan sağlığını etkileyen birçok böcek ve haşere mevcuttur. Bu haşerelerin doğal yaşam alanları insanlar ile birlikte değildir. Ama bazı ihtiyaçlarını karşılamak adına canlılar insan hayatına yerleşirler. Bu canlılar arasında yer alan çiyanlar da farklı özellikte olan bir haşeredir. Omurgasız canlılar sınıfında incelenen canlılar vücut yapısı olarak birçok canlıdan farklıdır. Özellikleri de birçok canlıdan farklı olan çiyanlar görünüş olarak solucanlara benzetilirler. Ama bu canlı solucanlardan diğer özellikleri ile ayrılmaktadır. Bunun en belirgin göstergesi ise canlının vücudunun boğumlu bir şekilde olmasıdır. Her boğum ise ayrı renkte olabilmektedir. Bu durum canlının yaşadığı yerlerin şartlarına göre değişkenlik göstermektedir. Ama her çiyanın ortak özelliği yok edilmesi gerektiğidir. Çünkü bu canlı vücudunun en son kısmında bulunan ayakları sayesinde insanları zehirlemektedir. Bu yüzden çiyan ilaçlama işlemi insan sağlı açısından çok önem taşıyan bir uygulama haline gelmiştir. Tabi her ilaçlama da olduğu gibi bu canlıların yok edilme işleminde yapılan ilaçlamada da çok dikkatli olunması gereklidir. Çünkü ilaçlama uygulamasının başarıyla sonuçlanmasını ekiplerin kalitesi belirlemektedir. Eğer sizler bizim ilaçlama firmamız ile bu uygulamalara sahip olursanız sorun yaşamazsınız. Bunun nedeni ilaçlama firmamız uzun yıllardır hizmet sunan bir ekiptir.

İlaçlama uygulaması sık yapılan bir işlem olduğu için canlıların özelliklerine göre yapılması daha sağlıklı olacaktır. Mesela bu canlı nemsiz ve sıcak bölge de yaşayanı daha zehirli olduğu için bu tür bölgelerde çiyan ilaçlama işlemleri daha dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ancak bizim gibi bilgili ve deneyimli ekipler sizlerin istediği kalitede ilaçlamaları sunabilmektedir. Çiyan ilaçlama gibi tehlikeli ama sonucu başarılı olsun istenilen bir uygulamada ilk ziyaret edeceğiniz adres biz olmalıyız. 

ÇİYANLARIN ÖZELLİKLERİ

Çıyanların özellikleri bazı yönleri ile diğer böcek türlerinden farklıdır çıyan haşere si çok hızlı hareket eden, uzun vücuda sahip, eklem bacaklılar familyasına ait Çok bacaklı bir haşere türüdür. İri çıyan türleri zehirlidir fakat allerji vakaları haricinde tehlikeli değildir birçoğu boy olarak küçük olduğundan deriyi delemediği için insanlara fazla bir zarar veremezler. Antarktika kıtası dışında her bölgede yaşarlar arılarda olduğu gibi şahdamar, göz gibi organlar çiyan sokmasına karşı sakınılmalıdır, ısırılan yere buz uygulanması ağrıyı geçirir. Boyları 1o cm ile 30 cm arasıda değişiklik göstermektedir. Çıyanların özellikleri  içinde zararlı böcekleri yiyerek beslenme ön planda olup bazı tür böcekler ile beslenirler yan taraflarında çok sayıda bacak mevcut olup bu çıyan bacakları adeta bir püskül şeklinde uzayıp giderler. İri çıyanların özellikleri daha fazla zehir barındırma ve ısırdıkları insanların ciltlerinde küçük çıyanlar ile kıyaslandığı zaman daha fazla risk meydana gelmesine neden olmaktadırlar.

ÇİYANLAR NASIL BESLENİR?

Çıyanlar neler yer etçil bir haşere olan çıyanlar da beslenme şekli zararlı böcekleri yiyerek gerçekleşir çıyanlar geceleri aktif olan çok bacaklı gurubuna dahildir. Çıyan da beslenme öncelikle avını yakalama ve onu etkisiz hale getirme sürecinden geçer çıyan yakaladığı avını bünyesindeki mevcut olan zehir ile uyuşturarak etkisiz hale getirir. Çıyanların ağız yapısı küçük olduğu için yiyeceği bir bütün olarak yeme durumu söz konusu olamaz peki ama çıyan nasıl beslenir. Çıyan zararlısı salgıladığı bir sıvı ile avını eriterek parçalar ve daha sonra onu somurarak yemeye başlar bu beslenme şekli örümcekler ile benzerlik gösterir. Çıyanlar pek çok böcek türünü yakalayarak besin olarak tüketebilir hatta fare ve tavşan benzeri hayvanları bile zehri ile etkisiz hale getirerek besin zincirine dahil ettiklerine şahit olunmuştur. Çıyanın vücudundaki zehir avını yakalamada en önemli silahıdır aynı zamanda bu zehri tehlikeyi bertaraf etmek içinde kullanırlar.

ÇİYAN

Çıyan böceği doğal ortamda birçok farklı yere yuvasını yapar. Genellikle yuvalarını toprak altlarına açtıkları oyuklara yaparlar. Bu oyukların haricinde çıyanlar, ormanlarda ki ağaç kabukları içine, ağaç yaprakları altlarına, taş ve kaya diplerine, duvar çatlakları içine de yuvalarını yaparlar. Kapı ve pencere kenarlarından ev içlerine sızan Çıyan böceği, nemli ortamlar olan bodrum ve çatı katlarında yuvalanırlar.