• 7x24 Hizmetinizdeyiz

27/07/2018

DIŞ GÖRÜNÜŞÜ

Güve pulkanatlılar gurubunda yer alır güvenin boyu 3mmdir. 2 cm’den daha kısa kanat açıklığına sahiptir ve çoğunlukla gri veya kahverengi ile kırmızımsı kahverengi arası tonlardadır.

HAKKINDA

Güve haşeresi odun kumaş ve kürk gibi eşyalarınızın arasında bulunur ve buralarda yuvalanma yapar.

Ambar ve depo gibi alanlarda güveye rastlamak mümkündür. Güve yün kumaşları kürkleri, tüyleri kemirir. Halı güvesi(Tienola biseniella) kürk güvesi(tinea pellionella) en fazla zararı olan güve türüdür.

Güvenin algılama yeteneği oldukça gelişmiştir, güve düşman ve besininin yerini güçlü algılama yeteneği sayesinde kolay bulabilir. Eşyalarınızı sık şekilde havalandırmanız sizi güveden koruyabilir.

Dişi güve kelebeği yumurtalarını, kürkler, kumaşlar, halılar arasına bırakır, yumurtlama mevsimi mayıs ve haziran aylarıdır. Bundan sonra yumurtadan çıkan kurtçuklar, içinde bulundukları kumaşı yerler. Güve kelebekleri ise hiçbir şey yemez.

Kürk güvesinin rengi kumaş güvesinden daha koyudur. Halı güvesi ise daha çok kumaş güvesine benzer.

Güveler güneş ışığını, açık havayı sevmezler. Bu bakımdan, güvelenecek şeyleri, hele mayıs ve haziran aylarında, havalandırmak, güneşletmek faydalı olur.

GÜVE NASIL ÇOĞALIR

Güve eşeyli çoğalan bir zararlıdır. Güve ömründe 1–5 defa üreyerek çoğalır. Sıcak havalarda daha hızlı üreyen güve; ışığa karşı hassas bir zararlıdır. Güve larvaları yaklaşık 10 gün içinde yumurtadan çıkar ve yaklaşık 1–1,5 ay içinde ergin bir güveolur. Güve zararlısının birçok türü vardır. Yaşam koşulları türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

VERDİKLERİ ZARARLAR

Güve zararlı bir canlıdır. Türlerine göre verdikleri zararlar farklıdır. Bu güve türlerinin bazılarının zararlarını şöyle sayabiliriz; Tahıl güvesi ambarlarda ve tarlalarda tahılları yiyerek mahsule zarar vermektedir. Deri güvesi deri olan tüm eşyalarda görülebilir. Deri eşyaları yiyerek zarar veren bu güve türü maddi zararlara sebep olur. Halı güvesi kürklere ve kullanılmayan eşyaları yiyerek eşyaların eskimesine yol açar. Zeytin güvesi zeytin ağaçlarında bulunmakta ağacın yapraklarına ve ürünlerini yiyerek mahsulün kalitesiz olmasına sebep olur. Salkım güvesi de aynı şekilde üzüm yapraklarına ve üzümlere oldukça zararlıdır. Üzüm salkımlarında tane sayısının az olmasına ve kalitesiz olmasına sebep olur. Odun güvesi tahtadan olan her şeyi yiyebilmektedir. Güve bulunduğu ortama çeşitli zararlar verir. Güve insanı ısırarak zarar vermez fakat maddi olarak büyük kayıplara sebep olur. . Çabuk üreyen ve çoğalan güve önlem alınmazsa maddi anlamda ciddi zararlara yol açar. Bu yüzden güvegörülen yerin mutlaka periyodik olarak ilaçlanması gerekir.